Marire sani
marire saniMarire sani
Operatia de marire a sanilor presupune introducerea unei proteze mamare intr-un buzunar creat de catre chirurg sub glanda mamara sau sub muschiul pectoral, in functie de aspectul initial al sanului. Exista mai multe modalitati si cai de introducere a implantelor: inframamar, periareolar, transaxilar sau periombilical, dintre acestea cele mai folosite fiind primele doua.
Implantele mamare difera in functie de mai multe caracteristici si anume: forma (rotunde sau anatomice, in forma de"picatura"), volum, invelisul protezei (neted sau rugos) si continut (silicon, gel coeziv siliconic, ser fiziologic, hidrogel). Ca si modalitate de implantare, protezele pot fi introduse sub glanda mamara (atunci cand exista in cantitate suficienta pentru a o masca sau cand exista un grad moderat de ptoza) sau sub muschiul pectoral (atunci cand sanul este foarte mic). In functie de dorinta pacientei si de forma initiala a sanului, chirurgul trebuie sa faca cea mai potrivita alegere pentru fiecare caz in parte.
In cazul in care sanul este moderat ca marime si ptozat (cazut), poate fi necesara in prealabil o operatie de ridicare, prin care se micsoreaza invelisul de piele inainte de implantare. De asemenea in caz de malformatie a unui san sau al ambilor (aplazie mamara, adica absenta dezvoltarii glandei mamare), trebuie introdusa initial o proteza – expander care prin umflare progresiva sa creeze progresiv buzunarul care va gazdui proteza finala, de dimensiunea dorita.
Interventia chirurgicala se practica de regula sub anestezie generala, iar postoperator pacienta poate pleca la cateva ore ramane sub supraveghere 24 ore in clinica. Ulterior, pentru a capata si mentine o forma frumoasa a sanilor, pacienta trebuie sa poarte cca 4-6 saptamani o bustiera permanenta.